Συντήρηση σπιτιού
- Διασώστε νερό και συντηρήστε επισκευάζοντας τη βρύση που στάζει. Περίπου ένα λίτρο νερού μπορεί να χαθεί κάθε 10 λεπτά. Οι βρύσες που στάζουν ή υπερπλημμυρίζουν καθώς και οι ελαττωματικές βάνες είναι ένδειξη επερχόμενου προβλήματος. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα να καλέσετε έναν υδραυλικό.
- Βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια γνωρίζει πού βρίσκεται η εσωτερική κάνουλα διακοπής νερού, σε περίπτωση διαρροής ή πλημμύρας. Συνήθως βρίσκεται κάτω από το νεροχύτη ή στο διάδρομο, στο μπάνιο ή στο γκαράζ. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την ανοίγετε και να την κλείνετε.
- Μη χύνετε λάδι μαγειρέματος ή λίπος στο νεροχύτη γιατί οδηγεί σε βούλωμα. Αφήστε το να κρυώσει και μετά πετάξτε το με τα υπόλοιπα σκουπίδια του σπιτιού.
Συντήρηση κήπου
- Δημιουργήστε έναν έξυπνο και φιλικό ως προς το νερό κήπο. Ο προσεκτικός σχεδιασμός του κήπου σας θα περιορίσει την ποσότητα νερού και εργασίας που απαιτείται για τη διατήρησή του και θα εξασφαλίσει την όμορφη εμφάνισή του σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
- Βελτιώστε την ικανότητα κατακράτησης νερού του εδάφους σας προσθέτοντας οργανική ύλη όπως κοπριά αγροκτήματος ή λίπασμα κήπου. Τραχιά αμμώδη εδάφη είναι τα λιγότερο ικανά στην κατακράτηση υγρασίας – τα αργιλώδη – πηλώδη εδάφη κρατούν πολύ περισσότερη.
- Επιλέξτε φυτά που δεν χρειάζονται ή απαιτούν ελάχιστη άρδευση. Χυμώδη φυτά όπως, λεβάντα, φυτά με γκρίζα ή γυαλιστερά φύλλα, μέντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, γεράνια, κισσός, μυρτιά, ίριδα, κακτοειδή, αλόη, γιούκα, φοίνικας ακακία κλπ. προσαρμόζονται πολύ καλά και αντέχουν σε ξηρές περιόδους.
- Θα μπορούσατε να αποφύγετε φυτά που απαιτούν περισσότερη υγρασία όπως αστίλβη, αζαλέα, κρινάκια, πριμούλα,, κρανιά, ιτιά, μπαμπού, οξιά, και αγράμπελη.
- Τα φυτά συναγωνίζονται μεταξύ τους για νερό. Η απομάκρυνση των ζιζανίων από τον κήπο εξοικονομεί νερό για πολυτιμότερα φυτά.
- Καλά ριζωμένα, μεγάλα δέντρα και θάμνοι έχουν ερευνητικά ριζικά συστήματα και γενικά θα αποσπάσουν νερό από μεγάλο βάθος μέσα στο έδαφος.
- Θυμηθείτε: τα φυτά με τη μεγαλύτερη ανάγκη για νερό είναι αυτά που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, σπάρθηκαν ή φυτεύτηκαν, και ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι ανθισμένα ή έχουν γρήγορα αναπτυσσόμενα φαγώσιμα τμήματα.
- Αποφύγετε το συχνό και λίγο πότισμα γιατί ενθαρρύνει την επιφανειακή ανάπτυξη ριζών. Να ποτίζετε πιο αραιά με περισσότερη ποσότητα. Αυτό κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά στην έλλειψη νερού σε ξηρές περιόδους.
- Ποτίζετε άμεσα γύρω από τις ρίζες. Το πότισμα πάνω από τα φύλλα είναι σπατάλη εφόσον μεγάλο ποσοστό εξατμίζεται. Μετακινήστε όλες τις γλάστρες με φυτά και τα κρεμαστά καλάθια στη βόρεια πλευρά του σπιτιού ή στη σκιά. Βάλτε τα μαζί ανά ομάδες για να διατηρούν την υγρασία και ποτίστε τα επιμελώς νωρίς την ημέρα ή το βράδυ.
- Τοποθετήστε κασπώ κάτω από τα κρεμαστά καλάθια ενώ ποτίζετε τα φυτά, για να συλλέξουν το νερό που πέφτει. Ανακυκλώστε το κατάλληλο νερό από οικιακές χρήσεις όπως μπάνιο, ντους και νερό πλύσης σε παλιά φυτά, αλλά αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε όταν έχει απορρυπαντικά ή αφρόλουτρα.
- Αποθηκεύστε το νερό της βροχής σε βαρέλια νερού. Το βρόχινο νερό είναι εξαιρετικό για όλα τα φυτά. Μετά από το πότισμα, τοποθετήστε προστατευτικό κάλυμμα από φλοιό, λίπασμα, κοπριά, χόρτα, χαλίκια ή ακόμη και μαύρο πλαστικό για να διατηρήσετε την υγρασία.
- Αφήστε το γρασίδι σας να μεγαλώσει λίγο παραπάνω κατά τις ξηρές περιόδους. Το γρασίδι θα επιβιώσει σε μακρές περιόδους ξηρασίας και δεν θα μαραθεί ακόμη κι αν γίνει καφέ. Τα περισσότερα είδη γκαζόν είναι πολύ ανθεκτικά και συνήθως πρασινίζουν όταν τελειώνει η περίοδος της ξηρασίας.